Yargıtay Başkanının "yakın çevresine" inceleme

Haber Giriş : 27 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Müfettişler, Yargıtay Genel Sekreter Yardımcısı Yalçınkaya hakkında yürüttükleri soruşturma kapsamında, Özkaya'nın korumalarından biri ile Yargıtay'ın makam şoförlerinin de ifadesine başvurdu

MİT- Yargıtay- Çakıcı üçgenindeki ilişkiler ağına ilişkin skandal nedeniyle inceleme başlatan Adalet Bakanlığı müfettişleri, 'Tetkik Hâkim' olan Yargıtay Genel Sekreter Yardımcısı Ercan Yalçınkaya hakkında yürüttükleri soruşturma kapsamında, Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya'nın korumalarından biri ile Yargıtay Başkanlığı'nın makam şoförlerinin de ifadesine başvurdu.

Yalçınkaya'dan iddialarla ilgili ön bilgi alan iki müfettişin, Özkaya'ya yakın bu isimlerin ifadelerini, Yargıtay Başkanı ile Yargıtay Genel Sekreter Yardımcısı'nın hangi tarihlerde nerelerde beraber olduklarına ilişkin bilgileri doğrulayabilmek için aldıkları kaydedildi. Yargıtay'daki çalışmalarını şimdilik tamamlayan müfettişlerin, müteahhit Hakkı Süha Şen'in de ifadesini alabilecekleri kaydedildi. Yaralamalı kavgaya karışan müteahhit Şen'in bir yakını için Özkaya'nın isteği üzerine Bakırköy Adliyesi'ndeki bazı isimleri aradığı öne sürülen Yalçınkaya hakkındaki iddianın müfettişlerce İstanbul'da soruşturulacağı öğrenildi.

Çakıcı'yı yeğenleri yakalattı
Alaattin Çakıcı'nın, Avusturya'da yakalanışına ilişkin sır perdesi de aralandı. Fransa'ya kaçan Çakıcı, buradaki yeğenleriyle buluştu. Bu sırada Türkiye, Avusturya polisini bilgilendirdi. Bunun üzerine Avusturya'da, Çakıcı'nın yeğenlerinin temasta olduğu isimler takibe alındı. İş için yeğenleriyle Avusturya'ya geçen Çakıcı, takibe alınan isimlerle bağlantıya geçince yakalandı. "Dinlemeden" kurtulan Çakıcı, kişisel ilişkileri nedeniyle yakalanmış oldu.

Yargıdan ültimatom

Yargı kaynakları, Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya'nın istifa etmeyerek 6 Eylül'de yapılacak adli yıl açılış törenine katılması halinde, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay'ın sert tepkisiyle karşılaşabileceğine dikkat çektiler.

MİT - Çakıcı - Yargıtay üçgenindeki ilişkiler ağının açığa çıkmasıyla sarsılan ve yargı kulislerinde istifası beklenen Özkaya'ya, yüksek mahkemelerden tepki geldiği öğrenildi. Anayasa Mahkemesi ve Danıştay'dan bazı üyelerin, Özkaya'nın 6 Eylül'de "Yargıtay Başkanı" sıfatıyla hazırladığı konuşmayla adli yıl açılışını yapması halinde "ültimatom" niteliğinde açıklamalar yapacağı iddia edildi.

Özellikle Anayasa Mahkemesi'nin Özkaya'nın istifa etmemesine tepkili olduğunu belirten kaynaklar, "Özkaya adli yıl açılışında konuşursa, Anayasa Mahkemesi adına da Başkan Vekili Haşim Kılıç sert açıklama yapabilir. Danıştay da benzer tavır gösterebilir" dediler. Yargı organlarının, yargının daha fazla yıpranmaması için Özkaya'nın istifa etmesi gerektiği görüşünde olduğu vurgulandı.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber